Comunicat de presă Luna pentru viață și Marșul pentru viață 2019 „Unic din prima secundă”: adevărul și dragostea ne vor salva

În perioada 1–31 martie 2019, în peste 370 de localități din Republica Moldova se desfășoară Luna pentru viață 2019 – „Unic din prima secundă”, având ca punct culminant Marșul pentru viață 2019 – „Unic din prima secundă”, organizat sâmbătă, 23 martie 2019.

Omul a ajuns pe lună, a cartografiat ADN-ul uman, unii dintre semenii noștri au devenit sfinți – dar noi, ca societate, încă nu am învățat să purtăm de grijă copiilor nenăscuți.

De ce atât de multe ființe, unice din prima secundă, nu ajung să vadă lumina zilei, să se odihnească la pieptul mamei, să fie ridicate în brațe de un tată, la câteva clipe de la venirea lor pe lume?

O statistică incompletă spune că anul trecut, în Republica Moldova au fost avortați mai mult de 12.000 de copii. Și mai sunt mulți alții, pentru care nici măcar nu se fac statistici: copii a căror viață a fost oprită prin avorturi medicamentoase și cei cărora viață a fost curmată în străinătate.

Însă nu doar ei au pierdut ceva: viața! Ci și noi, toți ceilalți, supraviețuitorii, am pierdut prezența lor lângă noi, darurile lor și potențialul fiecăruia dintre ei.

Ne-am prefăcut că nu știm un adevăr simplu: că ei trăiesc și sunt unici încă din momentul concepției. Și am ignorat dragostea pe care era firesc să o revărsăm asupra lor și asupra mamelor.

Să reînvățăm să îi iubim și să îi protejăm pe acești copii și pe cele care îi poartă în pântece!

Binele fiecăruia, binele tuturor, se întemeiază doar pe adevăr și pe dragoste.

Ne adresăm dumneavoastră, clericilor, și vă rugăm: povățuiți-ne să vedem adevărul și să împlinim chemarea de a avea dragoste față de aproapele nostru!

Ne adresăm dumneavoastră, lucrătorilor în asistența socială și tuturor celor care puteți oferi ajutor specializat unei femei în criză de sarcină: salvați un copil, salvați o mamă!

Ne adresăm dumneavoastră, oamenilor politici, care aveți posibilitatea – și aveți datoria! – să sprijiniți femeile în criză de sarcină. Vă rugăm să nu le ignorați, invocând legalitatea avortului, căci o lege nu anulează existența acestor femei și nu vă împiedică pe dumneavoastră să facilitați sprijinirea lor. Am solicitat în anii din urmă, solicităm și acum: ajutați viitoarele mame, acordându-le o indemnizație care să fie plătită în luna a patra și în luna a opta de sarcină. Este un minim semn de recunoștință pentru responsabilitatea pe care ele și-o asumă. Pentru darul pe care îl fac vieții.

Ne adresăm dumneavoastră, părinți și bunici, frați și surori, colegi și prieteni: sprijiniți copiii nenăscuți! Sunt unici din prima secundă, au nevoie de dragostea voastră, o vor răsplăti cu darurile lor unice și cu dragostea lor unică!

Ne adresăm dumneavoastră, femei însărcinate care sunteți presate să faceți avort: nu vă lăsați cuprinse de frică! Dragostea învinge frica – dragostea copilului vă va da putere. Fiecare copil este unic și are un drum unic spre care a fost chemat de Dumnezeu. Dați-i copilului vostru nenăscut șansa să îl
descopere!

Luna pentru viață și Marșul pentru viață sunt apolitice, neconfesionale, nu susținem nicio violență împotriva femeii și nu solicităm interzicerea legală a avortului. Organizatorii locali sunt independenți unii de alții.

În Chișinău, Marșul pentru viață 2019 ,,Unic din prima secundă” este organizat de către Asociația Moldova pentru viață.

Adunarea participanților se face la ora 12, Spitalul Clinic municipal nr. 1. La 12.30 se pleacă spre Piața Marii Adunări Naționale pe traseul IMSP (str. Melestiu, 20) – Viaduct – str. Ciuflea – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – PMAN.

La finalul acțiunii, în PMAN, în jurul orei 13:00, va fi organizat un concert caritabil Live for Life, cu acces liber.

Să exprimăm dragostea pentru fiecare dintre copiii nenăscuți, să celebrăm unicitatea lor la Marșul pentru viață „Unic din prima secundă”, în 23 martie! Veniți alături de noi!

Cu bucurie pentru viață,
Nadejda Usatîi,
Președintele Asociației Moldova pentru viață

18 martie 2019

***

Reluăm și în acest an apelul ca societatea să creeze diferite instrumente prin care să sprijine femeia în criză de sarcină, precum:

• înființarea de centre de sprijin pentru femeile însărcinate, unde femeile în criză de sarcină să poată beneficia, la cerere, de consiliere psihologică gratuită și de sprijinul unui asistent social specializat în criza de sarcină;
• crearea posibilității legale ca femeia însărcinată care consideră că nu poate crește copilul să îl încredințeze spre adopție imediat după naștere, după modelul adopției începute în perioada de sarcină care este utilizat în SUA, Marea Britanie, Australia;
• valorizarea în societate a tuturor celor implicați în adopție, în vederea eliminării mentalității disprețuitoare la adresa copiilor adoptați, a părinților adoptivi și, mai ales, la adresa mamelor sau părinților care își încredințează copiii spre adopție când dificultăți majore le afectează capacitatea de a se ocupa corespunzător de creșterea acestora;
• legiferarea posibilității, la cererea mamei care a pierdut sarcina, de a înmormânta legal copilul.

***

Marșul pentru viață este la a V-a ediție națională.

Manifestațiile Marșul pentru viață din Republica Moldova au loc în cadrul campaniilor internaționale anuale de promovare a culturii vieții March for life, organizate în Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, România, Ucraina, Irlanda, Italia, Olanda, Cehia, Spania, Belgia, Marea Britanie, Germania, Australia, Peru, Japonia și în alte țări.

În lume, Marșul pentru viață a fost organizat pentru prima dată la Washington. D.C., în 22 ianuarie 1974. În Republica Moldova, a fost organizat pentru prima dată la Chișinău și Orhei, în 2015.

Evoluția numărului de organizatori ai MPV și LPV:

2015, ,,Fiecare viață este un dar” – 2 orașe;

2016, ,,Pentru viață, pentru femeie, pentru familie” – 20 de localități;

2017, ,,Ajută mama și copilul! Ei depind de tine!” – în jur de 150 de localități;

2018, ,,O lume pentru viață” – peste 170 de localități;

2019, ,,Unic din prima secundă” – peste 370 de localități.

No comments yet.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

ro_RORomanian