„Copiii merită o familie care să-i nască sau să-i adopte“ – Iulian Robu, preot romano-catolic, Marşul pentru viață 2014, Bacău

Pe 22 și 23 martie 2014, în orașele României are loc Marşul pentru Viaţă 2014, manifestare organizată de asociaţiile care apără viaţa copiilor nenăscuţi şi valorile familiei. Tema ediţiei din acest an a Marşului pentru Viaţă este responsabilitatea, cu accent pe adopţie, pe care participanţii o propun ca soluţie responsabilă şi constructivă în caz de sarcină nedorită sau, pur şi simplu, ca modalitate de a oferi o şansă mai bună unui copil dintr-o familie care nu are posibilitatea să îl crească. Pentru că evenimentul va fi prilej pentru acţiuni diverse şi ample pe tot parcursul Săptămânii pentru viață, 19-25 martie, i-am întrebat pe organizatorii din ţară ce program au pregătit cu această ocazie şi – nu în ultimul rând – cine sunt şi ce-i motivează pe fiecare dintre ei.

 

Părintele Iulian Robu, de 27 de ani, este preot romano-catolic, vicar la Parohia Sfântul Nicolae din Decanatul Romano-Catolic de Bacău, dieceza de Iaşi. Este pasionat de lectură, iar în ultimul timp şi-a făcut un obicei din practicarea rugăciunii pentru viaţă: „Copiii încă nenăscuţi sunt fiinţe umane cărora nu le este recunoscut dreptul la viaţă, de vreme ce pot fi ucişi prin avort. Este o nedreptate care li se face, iar eu nu pot fi indiferent în această situaţie“.

Rep: Ce vă amintiţi de la ediţiile anterioare ale Marşului pentru viaţă?

IR: Anul trecut, la Bacău a fost prima ediţie. Mi-a rămas în minte imaginea copiilor, a tinerilor, a adulţilor ce purtau pancarte cu diferite mesaje: „Mamă, îţi mulţumesc că exist!”, „Stop avortului!”, „România, ţară creştină!”. Mi-a rămas în minte imaginea oamenilor cu Rozariul în mână şi ecoul strigătului comun: „Da pentru viaţă, nu pentru moarte!”

Rep: Cui adresați invitația de a participa la Marșși de ce?

IR: Tuturor băcăuanilor.

Rep.: Credeți că Marșul are ca efect salvarea vieții vreunui copil nenăscut aflat în pericol?

IR: Dumnezeu va avea grijă.

Rep: Cunoașteți un caz de adopție care a adus bine în viața tuturor celor implicați – copilul, părinți naturali, părinții adoptivi?

IR: Ştiu chiar multe cazuri de acest gen.

Rep: Ce reprezintă pentru dumneavoastră bărbatul, ce reprezintă femeia, ce reprezintă copiii?

IR: Copiii sunt rodul iubirii şi responsabilităţii comune a părinţilor lor. Cred că întrebarea ar trebui să scoată mai mult în evidenţă valoarea familiei. Bărbatul se împlineşte ca şi soţ şi tată, femeia se împlineşte ca mamă şi soţie, iar copiii merită o familie unită în care să se nască, sau o familie unită care să îi adopte.

Rep: Ce le-aţi cere politicienilor să facă pentru a proteja şi a promova viața? În condiţiile în care avortul nu ar putea fi total interzis, ce alte instrumente credeţi că avem la îndemână pentru a apăra copiii nenăscuţi?

IR: Să dea legi care apără viaţa copiilor nenăscuţi încă.

Rep: Care este programul manifestărilor prilejuite de Marşul pentru Viaţă în oraşul dumneavoastră?

IR: Estimăm că numărul celor care vor participa la acest eveniment va fi mare, aproximativ 800 de persoane.

Luni, ora 19:10: Rugăciunea Rozariului în faţa unei Clinici unde se practică avortul

Marţi, ora 14:00: Liceeni din Bacău au Calea Crucii pentru viaţă

ora 19:00: Cateheza pentru familii ţinută de un preot şi un medic ginecolog pro-viaţă

Miercuri, ora 15:30: Calea Crucii pentru viaţă

ora 19:00: Cineforum

Joi, ora 17:10: Adoraţie pentru viaţă

ora 19:00: Taize pentru viaţă în Biserica „Ss. Petru şi Paul“ din Bacău

Vineri, ora 19:00-20:00: Festivalul „Lumină pentru viaţă“, cu lansarea a peste 500 de lampioane în Piaţa Tricolorului din Bacău

Sâmbătă, ora 10:00: Sfânta Liturghie în Catedrala Catolică „Ss. Petru şi Paul“

ora 11:00: Din faţa Bisericii Catolice „Ss. Petru şi Paul“ pleacă Marşul pentru viaţă. Traseul: Strada 9 Mai până la intersecţia cu Calea Mărăşeşti. De acolo ne vom întoarce pe Calea Mărăşeşti, vom rămâne 30 de minute în Piaţa Tricolorului pentru discursuri şi cântece, şi vom continua apoi pe Strada Nicolae Bălcescu, Bulevardul Unirii, Strada Mihai Viteazul şi ne vom opri în faţa Catedralei „Sfinţii Petru şi Paul”.

Rep: Aveţi un mesaj de adăugat?

IR: Vă aşteptăm la Marş!

Tags: , , , , , , , , ,

No comments yet.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

ro_RORomanian