„Să fie mediatizate şi cazurile fericite de familii care au adoptat“ – Lidia Măgureanu, Deva, Marşul pentru viaţă 2014
Ediția 2014Lidia Măgureanu are 36 de ani, este asistent social şi şef proiect educaţional la Asociaţia Genesis Life din Deva.
Rep: De ce vă implicați în organizarea MPV 2014?
LM: Consider că viaţa este preţioasă, un dar de la Dumnezeu şi că este de datoria noastră să-i conştientizăm şi pe alţii cu privire la gravitatea avortului şi a importanţei familiei tradiţionale în dezvoltarea armonioasă a copiilor şi implicit a societăţii.
Rep: Dacă v-ați implicat în anii anteriori, ce v-a rămas în minte?
LM: Acesta este primul an în care mă implic.
Rep: Cui adresați invitația de a participa la Marș și de ce?
LM: Am invitat toate bisericile din oraş, pentru că noi, ca şi creştini avem întâi responsabilitatea de a apăra viaţa, principalele instituţii publice, din dorinţa de a duce un mesaj direct la oficialităţile oraşului, liceeni, tineri, familii cu copii.
Rep: Credeți că Marșul are ca efect salvarea vieții vreunui copil nenăscut aflat în pericol?
LM: Da. Sperăm ca mesajul nostru să ajungă la persoanele potrivite, la momentul potrivit!
Rep: S-a vorbit despre faptul că în România nu există o cultură a adopției. Mamele şi familiile aflate în criză de sarcină sau în situații dificile după naștere nu se gândesc să încredințeze copilul spre adopție. Nici statul nu prevede adopția în criza de sarcină, nici societatea nu valorizează actul adopției, părinții adoptivi și copiii adoptați. Ce credeți că se poate face în această privință?
LM: În primul rând este necesară o modificare în domeniul legislativ, iar în al doilea rând cred că o campanie media cu privire la adopţie ca o alternativă de preferat în cazul unei sarcini neplanificate ar avea impact. Consider că unei mame, care îşi abandonează copilul la naştere şi nu mai doreşte să ştie nimic de el, i se acordă un drept prea mare, acela de a i se cere acordul în vederea adopţiei.
Rep: Cunoașteți un caz de adopție care a adus bine în viața tuturor celor implicați – copilul, părinți naturali, părinții adoptivi?
LM: Da, cunosc cel puţin trei familii care au adoptat şi acest lucru le-a adus multă binecuvântare. Unul dintre părinţii adoptivi vor avea o mărturie înainte de pornirea marşului.
Rep: În statele occidentale, mai ales în SUA, adopția este un mod de viață. Actori și cântăreți celebri adoptă copii, familii obișnuite adoptă un număr foarte mare de copii – uneori chiar mai mare de cinci –, familii care au un copil cu dizabilitate, de exemplu cu Sindrom Down, adoptă alți copii cu aceeași dizabilitate. Cum credeți că s-ar putea dobândi și în societatea românească această deprindere nobilă, de a adopta nu doar atunci când o familie nu are copii, ci de a adopta cu gândul la binele unui copil aflat într-o situație critică?
LM: La noi în ţară cred că un mare rău l-a făcut şi campania negativă cu privire la adopţiile internaţionale şi cazurile nefericite ultramediatizate. Cred că este nevoie să fie mediatizate şi acele cazuri fericite, familii care au adoptat şi au făcut o alegere bună atât pentru ei cât şi pentru copiii adoptaţi.
Rep: Ce reprezintă pentru dumneavoastră bărbatul, ce reprezintă femeia, ce reprezintă copiii?
LM: Bărbatul este capul unei familii, cel care susţine şi protejează emoţional, fizic şi material femeia şi copiii. Femeia este ajutorul soţului ei, sufletul familiei, cea care se asigură de bunăstarea şi educarea copiilor şi îngrijeşte căminul pentru a fi un loc plăcut pentru familie. Copiii sunt un dar de la Dumnezeu, cei care duc mai departe valorile unei familii şi societăţi sănătoase.
Rep: Ce le-aţi cere politicienilor să facă pentru a proteja şi a promova viața? În condiţiile în care avortul nu ar putea fi total interzis, ce alte instrumente credeţi că avem la îndemână pentru a apăra copiii nenăscuţi?
LM: Să ia în considerare faptul că viaţa nenăscută nu este o potenţială viaţă, ci o viaţă cu potenţial pentru ţara noastră. Consider că, obligativitatea trecerii prin consiliere a femeilor înainte de a avorta, care să cuprindă şi o ecografie a bebeluşului ar fi foarte utilă. Studiile au arătat că majoritatea femeilor care şi-au văzut bebeluşii la ecografie au renunţat la avort.
Rep: Care este programul manifestărilor prilejuite de Marşul pentru Viaţă în oraşul dumneavoastră?
LM: Vineri, 21 martie va fi fi de doliu naţional, iar seara începând cu ora 18:45 vom avea o proiecţie de film în aer liber, a filmului Bella.
Sâmbătă 22, începând cu ora 11 ne vom întâlni în faţa Statuii lui Traian (P-ţa Unirii) unde vor fi rostite câteva discursuri motivatoare, apoi se va porni spre Spitalul Judeţean, pe traseul anunţat, unde vom avea un discurs despre amploarea fenomenului avortului în România şi în judeţ, după care vom avea un moment de reculegere şi vom da drumul la aprox 100 de baloane albe umplute cu heliu. De la Spital se va merge spre Casa de Cultură, unde vom avea un ultim discurs şi vom încheia cu concertul unui cor de copii din oraş.
Sursă: Ştiri pentru viaţă
No comments yet.