Chișinău

 Afis-Chisinau-mic

Marșul pentru viaţă 2015 – „Fiecare viaţă este un dar”
21 martie 2015, România și Republica Moldova

În data de 21 martie, între orele 12.00 – 15.00, se organizează Marșul pentru viață 2015 „Fiecare viață este un dar”. Marșul pentru viață este o premieră pentru Republica Moldova și în acest an se va desfășura la Chișinău și Orhei. El este dedicat promovării dreptului la viață al copiilor nenăscuți, adopțiilor și valorilor familiei naturale. Acțiunea este organizată de grupul de inițiativă „Tineri pentru viață”, cu susținerea a diverse segmente ale societăți civile, organizații neguvernamentale, precum și a unor personalități publice.

În Republica Moldova, a cărei populație actuală este de 3.557.634 locuitori, statisticile arată că, de la declararea independenței țării în 1991 și până în prezent, au fost înregistrate circa 750.000 de avorturi. În realitate numărul acestora este de 2-3 ori mai mare; să nu uităm și de femeile migrante, aflate în străinătate, ale căror avorturi nu sunt înregistrate în țară.

Conform Biroului Național de Statistică, în anul 2012 au fost înregistrate 37 avorturi la 100 de copii nou-născuți. În aceste condiții, Republica Moldova este printre țările cu cea mai mare rată a avorturilor din lume, de 3 ori mai mare decât a unor țări precum Austria, Belgia, Germania, Franța, Olanda, Elveția, de 2 ori mai mare decât a unor țări precum Albania, Serbia, Spania, Croația, Bosnia. În aceste condiții, nu este de mirare că anual este înregistrat un spor negativ al populației, însoțit de un proces rapid de îmbătrânire și scăderea populației apte de muncă.

Marșul este neconfesional și apolitic și ne propunem să conștientizăm: 1. Existența, unicitatea, demnitatea și valoarea fiecărui om începând din momentul concepției; 2. Valoarea familiei naturale, dreptul și responsabilitatea egală a mamei și tatălui față de copilul născut și nenăscut; 3. Necesitatea implementării unor modele alternativă la avort, cum ar fi adopțiile prenatale; 4. Reafirmarea identității feminine, a maternității ca valori sociale supreme și necesitatea unei politici naționale de susținere a femeilor casnice;

Trebuie să devenim conștienți că putem sprijini femeile în criză de sarcină și să facem aceasta! Dacă noi vom sta indiferenți față de greutatea pe care o implică uneori o sarcină și nu vom sprijini femeia, atunci responsabilitatea avortului este și a noastră. Iar dacă vom sprijini femeia în criză de sarcină să nască, bucuria și binele adus de copilul ei, unic și neprețuit, vor fi mai importante decât orice efort al nostru.

Manifestația are loc în cadrul campaniilor internaționale anuale de promovare a culturii vieții March for life, organizate în România, Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Irlanda, Elveția și altele țări.

În acest an, pe 21 martie, Marșul se organizează în Republica Moldova și în România. În Republica Moldova el se află la prima ediție, iar în România la ediția a V-a. Până în prezent sunt anunțați organizatori în peste 74 de orașe. Anul trecut, Marșul a avut tema „Adopția, o alegere nobilă” și s-a desfășurat în 40 de orașe. Informații despre organizare sunt disponibile pe www.marsulpentruviata.ro și aici.

În Chișinău, Marșul se va desfășura pe traseul IMSP Spitalul Clinic municipal nr. 1 (str. Melestiu, 20) – Viaduct – str. Ciuflea – bd. Ștefan cel Mare – Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).

La finalul acțiunii, în PMAN, va fi organizat concertul de susținere „Cântăm pentru viață”, cu acces liber. Participă interpreții Georgeta Voinovan, Cristofor Aldea-Teodorovici, Silvia Grigore, formația „Catharsis” și alții.

De asemenea, va fi făcută publică o petiție adresată Președintelui Republicii Moldova, Domnul Nicolae Timofti.

Manifestările din Săptămâna pentru viață 1825 martie și Marșul pentru viață 2015  „Fiecare viață este un dar” sunt deschise tuturor celor ce prețuiesc viața și doresc să o sprijine, în cei mai vulnerabili dintre noi: copiii nenăscuți, copiii orfani, persoanele cu dizabilități.

Grupul de inițiativă „Tineri pentru Viață”

Persoane de contact:
Nadejda Usatîi: (+373) 79430077
Nicolae Negară: (+373) 69054341

Dați un Like pentru viață pe pagina de Facebook a evenimentului de la Chișinău.

 

Spoturi video

ro_RORomanian