Râmnicu Vâlcea
În perioada 18-25 martie 2015, în România și Republica Moldova va avea loc „Săptămâna pentru viață”, sub titlul „Fiecare viață este un dar”, al cărei eveniment central este „Marșul pentru viață”. Aflat deja la a cincea ediție în țara noastră, „Marșul pentru viață” este organizat de Asociația „Studenți pentru viață” și se va desfășura simultan în peste 60 de orașe din România și Republica Moldova, în data de 21 martie 2015. Anul trecut evenimentul a fost organizat în 40 de orașe.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopia Râmnicului se alătură cu drag acestui eveniment de apărare și promovare a vieții și familiei tradiționale, prin organizarea „Marșului pentru viață” în orașul Râmnicu Vâlcea, în data de 21 martie 2015, de la ora 12:00.
„Marșul pentru viață” va porni din curtea Catedralei Arhiepiscopale la ora 12.00 și va parcurge, fără opriri, următorul traseu: strada Calea lui Traian, bulevardul Tudor Vladimirescu, strada General Praporgescu și strada Nicolae Bălcescu, cu oprire finală în curtea Arhiepiscopiei. Ca și în anii precedenți, participanții vor purta icoane cu Buna Vestire și Maica Domnului, ca simboluri ale Vieții, și pancarte cu următoarele mesaje: Dumnezeu este Viaţă; Viaţa, dar al Lui Dumnezeu; Biserica susţine Viaţa; Tinerii susţin Viaţa; Adopţia, o alegere nobilă.
*
Anul acesta „Marșul pentru viață” are ca temă principală „Fiecare viață este un dar” și își propune să evidențieze faptul că fiecare viață umană este unică și are o valoare infinită, iar societatea nu are decât de beneficiat dacă sprijină persoanele cu nevoi speciale și, în particular, dacă le sprijină pe mame să dea naștere atunci când se află într-o situație dificilă. Ziua de 21 martie a fost aleasă că dată a Marșului deoarece este „Ziua Mondială a persoanelor cu Sindrom Down”, iar la nivelul Uniunii Europene, dintre copiii diagnosticați cu Sindrom Down, circa 96% sunt avortați.
În România se fac circa 400 de avorturi la cerere pe zi doar în spitalele de Stat, rata avorturilor fiind de 480 de avorturi la 1.000 de nașteri, cea mai mare din Uniunea Europeană și dublă față de cea din SUA. În realitate, rata avorturilor este mult mai mare, deoarece avorturile din clinicile private nu sunt raportate la Stat, iar avorturile făcute de femeile românce din străinătate nu sunt nici ele incluse.
Organizatorii și cei care participă la acest eveniment social-cultural își doresc să sensibilizeze societatea asupra faptului că discriminarea persoanelor cu Sindrom Down, în special, și a persoanelor cu nevoi speciale, în general, începe înainte de naștere.
„Considerăm că orice viață umană este demnă de respect și ajutor, indiferent de alte criterii: etnie, sex, religie, stare de sănătate, stare de dezvoltare etc. Un copil în prima zi după concepție nu este mai puțin om decât o persoană în floarea vârstei, o persoană cu Sindrom Down nu este mai puțin om decât un geniu, o persoană imobilizată la pat nu este mai puțin om decât un campion olimpic. Fiecare persoană are de dăruit semenilor săi ceva unic și infinit de prețios, iar societatea, pentru a fi cu adevărat umană, are nevoie să se aplece asupra nevoilor specifice ale fiecăruia, cu delicatețe și respect. Adevărata civilizație nu îi exclude și nu îi discriminează pe cei aflați în situații defavorabile!”, a declarat Alexandra Nadane, președintele Asociației „Studenți pentru viață”.
„Marșul pentru viață” este neconfesional și apolitic. Prin acest demers bine intenționat nu se luptă împotriva nici unei alte organizații sau instituții din țara noastră și nu se solicită interzicerea prin lege a avorturilor, ci se dorește numai conștientizarea societății asupra valorii vieții umane, indiferent de trăsăturile specifice ale persoanei. Acest lucru reiese și din cele trei premise principale care stau la baza organizării lui: existența, unicitatea, demnitatea și valoarea fiecărui om începe din momentul concepției; diferite situații defavorabile, precum sarcina neașteptată ori primirea unui diagnostic medical nefavorabil conduc la criza de sarcină, o perioadă extrem de dificilă pentru femeie; necesitatea sprijinirii femeilor aflate în criză de sarcină, înainte și după naștere.
Sursa Biroul mass media al Arhiepiscopiei Râmnicului